Dolar/TL kuru 3.67 seviyesini kendisine destek yapmış ve bu seviyeden yukarı dönmüştü.
Bu süreç içerisinde, genel olarak doların en güçlü desteÄŸinin 3.67 seviyesinde olduÄŸunu ve 3.70 seviyesinin altına gerileme olduÄŸunda dolara talep olabileceÄŸini belirtmiÅŸtim. Fakat TCMB’nin ihracat reeskont kredileri konusundaki adımı yaklaşık 5 milyar dolarlık bir talep azalması yaratınca dolardaki stres söndü. Bu aÅŸamada gerçekten de TCMB’yi kutlamak gerek. Çünkü faiz artışı aslında çok yeterli deÄŸildi ama diÄŸer kanalları da devreye soktular. Bu durum 3.67’nin aÅŸağı kırılmasını saÄŸladı ve 3.62 seviyelerine kadar düşüşün temel sebebiydi. Önemli bir nokta şöyle vurgulanabilir. Dolar endeksi (DXY) 99.50 seviyelerinden 101.5 seviyelerine kadar yükselirken, Dolar/TL kuru
ÇarÅŸamba gecesi FED tutanakları açıklandığında, Mart ayında bir faiz artırımı konusunda belirsizlik oluÅŸunca 3.60’ın altına geriledi. Dün de iÅŸsizlik baÅŸvuruları beklentilerden biraz yüksek gelince altın hızla yukarı giderken, DXY endeksi de 101.5 seviyesinden 100.8 seviyelerine kadar geriledi. Bu arada dolar/TL  3.5561 seviyesine kadar geriledi.  FITCH kararı açıklanmadan önce, FITCH’in not düşüreceÄŸi beklentisiyle 3.85 civarından dolar almış olanların doÄŸal olarak bu gerileme sürecinde stres katsayıları arttı.
Buraya kadar dolardaki gerilemenin nedenlerine değindik ve bunun da çok fazla bir önemi yoktu. Çünkü herkesin kafasındaki soru, bundan sonrasıdır. Bu soruya geçmeden önce bazı tespitleri yapalım.
- Dolar/TL kurunun orta vadedeki değerini belirleyecek ana faktör ABD dolarının küresel piyasalardaki yönü, yani bir bakıma DXY endeksidir.
- DXY endeksinin yönünü belirleyecek ana faktör ise, FED’in faiz artırımını ne zaman yapacağıdır. Åžu an küresel piyasalar Mart ayında bir faiz artışına %30-40 arasında bir olasılık veriyorlar ve bu durum DXY endeksinin  100 ile 103 arasında dalgalanmasını saÄŸlıyor.
- Dolar/TL kurunun yönünü belirleyecek diÄŸer iki önemli faktör de enflasyon ve faiz oranlarıdır. Merkez Bankası’nın yeniden faiz artışına gideceÄŸini zannetmiyorum. Enflasyonda ise yukarı yönlü ivme devam edecektir, ama bu beklenti ÅŸu anki Dolar/TL fiyatlarının içinde var.
- 16 Nisan’da yapılacak referandum konusu da ÅŸu an fiyatların içindedir. Fakat, bu tarih yaklaÅŸmaya baÅŸladığında dolar üzerinde yukarı yönlü baskı artabilecektir. Çünkü ister EVET çıksın, Ä°sterse HAYIR çıksın, referandum sonrasında piyasalar erken seçim olasılığının yüksek olacağını düşünüyor. Hem yabancı hem de yerli fon yöneticilerinin bu konuda net bir fikre sahip olmadığını görüyoruz. Yani referandum sonrası oluÅŸacak tablonun riskini almak istemeyenlerin güvenli limanlara geçmek istemesi de doÄŸal karşılanmalı.
Bu aÅŸamada doları aÅŸağı baskılayan ana unsur, kısa süre içinde FED’in faiz artırmayacağı beklentisidir. EÄŸer 16 Mart FED toplantısında faiz artışı beklentisi artarsa, ABD doları (DXY endeksi) yukarı gider ve bu durum Dolar/TL kurunu da olumsuz etkiler. FED’in Mart ayında faiz artırıp artırmayacağı konusu analistler tarafından yazılıyor ve görüşler beyan ediliyor. Ayrıca az önce belirttiÄŸim üzere, uluslararası piyasalardaki veriler de bu olasılığı %30-40  olarak gösteriyor. Ä°ÅŸte bu aÅŸamada ben piyasalardan ayrışıyorum. Yellen göreve geldiÄŸinde en çok önem verecekleri ÅŸeyin “iletiÅŸim” olduÄŸunu söylemiÅŸti ve son 2 haftada hangi FED yöneticisi konuÅŸtuysa, faizlerin artırılması gerektiÄŸinden bahsetti. Bence bu önemli bir sinyaldir. FED toplantı tutanaklarında daha kararsız görülüyor olsalar da, aradan geçen 23 gün içinde ABD’den gelen yeni verilere de bakan FED yöneticileri bence daha ÅŸahince göründüler. Bu yüzden MArt ayında faiz artışı beklenmiyor olsa da, eÄŸer olursa hiç ÅŸaşırmayacağım. Çünkü borsa rekorlar kırıp gidiyor, enflasyon yükseliyor ve ABD 10 yıllık faizleri de yukarı yönlü bir trend izlerken, “faiz artırırsak piyasaları ürkütürüz” korkusu pek olmayacaktır.
Yukarıda saydıklarım, fundamental (temel) faktörlerdir. Temel faktörler ekonomik ve siyasi parametrelerden oluÅŸur. Åžimdi bir de teknik faktörlere bakalım. Teknik analiz, bütün bilinen her ÅŸeyin fiyatlarda olduÄŸunu söyler ve zaten bunu da görüyoruz. Ama teknik analiz bir ÅŸey daha söyler; “insan davranışları fiyat formasyonlarına yansır”.
Bu grafikte 2.90 seviyesinden 3.96 seviyesine kadar çizilmiÅŸ Fibonacci geri dönüş çizgilerini görüyorsunuz. Neden 2.90’ı dip olarak aldım? Çünkü 3.09 direncinin yukarı kırılması öncesindeki en dip seviye burasıydı. Bu grafiÄŸe göre teknik tespitleri yapalım;
- Şu an %38.2 geri çekilme çizgisi 3.54 civarından geçiyor ve bu seviye önemli bir destek seviyesidir. Gün içinde bu seviyenin altı görülebilir ama günlük kapanış önemlidir. Örneğin gün içinde 3.52 görülebilir ve 3.55 kapatabilir. Önemli olan nokta 3.54 seviyesinin altında 2 gün üst üste kapanış yapmamasıdır. Yaparsa, %38.2 çizgisini aşağı kırmış olur ve 3.45 civarına kadar  düşüş olasılığı doğar.
- Alt kadranda TKE göstergesi bulunuyor. Bu gösterge -20 seviyelerine kadar geriledi. Yani özellikle dolar almış olanların sinir uçlarına dokunan seviyedir. Bir bakıma dolar arzı dolar talebinin oldukça üzerindedir. Ama bu durum böyle devam etmez. Fiyat hareketlerinin iç teknik dinamikleri ÅŸu an çalışıyor.  TKE’nin bu ÅŸekilde yavaÅŸ yavaÅŸ “0” çizgisinin altına indiÄŸi durumlarda genel olarak çekiç dediÄŸimiz formasyon oluÅŸtuktan sonra dip oluÅŸumu biter. Yani fiyat hızla aÅŸağı gider. Herkes panik halde satmaya baÅŸlar ve ardından bir yükseliÅŸ yaparak önceki günkü kapanışın üzerinde kapatır. Böyle bir gün yaÅŸarsanız,  o zaman dolarda yeni dip görüldüğünü söyleyebileceÄŸiz. Fakat bu tür bir hareket sonrasında hemen sürekli yükseliÅŸ beklenmemeli. Nasıl ki 3.70 önemli destekti. ÅŸimdi de direnç durumuna dönüşecektir. Dip görüldükten sonra 3.50-3.70 arasında hareket etmesi olasılığı yüksektir. Dolarda hızlı bir yükseliÅŸi getirecek ÅŸey ise DXY endeksinin 102-103 seviyelerine çıkması olur.
Orta ve uzun vadede doların küresel piyasalarda yükselmesi bekleniyor ve benim de beklentim bu yönde. Çünkü ABD’ye büyüme geliyor, enflasyon yükseliyor ve FED faizleri mecburen artıracak ve her artırım öncesinde de ABD doları sert yukarı hareketler yapabilir. Bizim bu tür dış küresel koÅŸullardan soyutlanmamız beklenmez. Sonuç olarak, MB’nın yaptığı 240 baz puan civarındaki faiz artışı doların ateÅŸini söndürdü. Ardından Dolar endeksinin dalgalanma yapması sırasında, dolar talebini azaltıcı kararlar da bunu güçlendirdi fakat ileriki zamanlarda ve özellikle de FED toplantıları yaklaşırken dolarda yukarı yönlü baskıları göreceÄŸiz.
24 Åžubat 2017 Â saat – 00:05
Not: Bu hafta sonu Ankara EÄŸitimi ve sonrasında uÄŸrayacağım baÅŸka yerler nedeniyle çarÅŸamba günü Ä°stanbul’da olacağım. Çok önemli bir geliÅŸme olmadıkça o süreye kadar yorum ve analiz veremeyeceÄŸim.
tÅŸ ederim sagolun
hocam ALLAH sizler gibisini başımızdan eksik etmesin.sizleri yıllarca izlerim imanlı, inançlı, bilgili, konusunda oldukca deneyimli ve hakim birisisiniz.sizlerden çok yararlanıyoruz.
Hocam sizden ricam gelecekte karınıartırabilecek uzuuun vadede iyi 5,10 şirket yazarmısınız