Dövizin Yükselişinden Hangi Hisseler Nasıl Etkilenecek?

Bu sabahki yazımda şirketlerin döviz varlık ve yükümlülüklerinin önemli olduğunu vurgulamıştım. Aşağıdaki tablo en son açıklanan finansal tablolara göre şirketlerin döviz varlık ve yükümlülüklerini vermektedir. Ayrıca şirketlerin Yıllık cirolarını da verdim. Döviz açığı cirosuna oranla yüksek olan şirketler son kur hareketlerinden olumsuz etkilenebilirler. Yani kambiyo zararları oluşabilir.  Fakat şunu önemle vurgulamalıyım ki, eğer Haziran ayının 30’una kadar olan sürede kurlar yüksek seyrini korursa, kambiyo zararı oluşur. Ama Haziran ayı sonuna kadar kurlar tekrar Mart ayındaki kapanış seviyelerine gerileyecek olursa şirketlerin net karına bir etkisi olaz. Mart ayı sonunda DOlar 1.8110 seviyesinde iken Sepet Kur ise 2.0640 seviyesindeydi. Şu an dolar 1.8461’de bulunurken, Döviz sepeti ise 2.11 seviyesinde bulunuyor.

Aşağıdaki listede döviz açığı olanlar kurun yükselmesinden olumsuz etkileneceklerdir. Ama eğer kur 3 gün sonra tekrar gerilemeye başlayıp eski seviyelerine dönerse, bir etkisi olmaz. Bu yüzden sadece buradaki tabloya bakıp fazla anlam çıkarmayınız.  Alacağınız kararlardan sizler sorumlusunuz. Ben sadece merak edilen bir bilgiyi sizlerle paylaşıyorum. Tablonun sonundaki kolonda, döviz açık ya da fazlasının satışlara oranı verilmiştir. Bu oran (eksi veya artı) ne kadar büyükse kur hareketlerinden etkilenme derecesi o kadar büyük olacaktır. Eğer Eksi değer büyükse kurun yükselmesinden olumsuz etkilenir ama eğer bu oran artı ise ve çok büyükse kur yükselişinden olumlu etkilenecektir.

Dikkat! Tablodaki satışlar, yıllıklandırılmış satışlardır. Bazı şirketlerin satışları yoktur. Bu tablo ile ilgili olarak bana gelen soruları cevaplayamayacağım. Herkes kendine göre yorumlasın lütfen.

Aşağıdaki tabloyu Excel olarak indirmek için burayı tıklayınız. 

dovizvarlikveyukumluluk

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir